BADANIA NAUKOWE
• Allicyna powstaje z alliiny w wyniku oddziaływania zawartego w czosnku enzymu allinazy na alliinę w środowisku wodnym1.
• Ekstrakt z czosnku w warunkach in vitro może hamować aktywność niektórych gatunków bakterii2.
• Składniki aktywne czosnku mogą uczestniczyć w odpowiedzi immunologicznej. Substancje zawarte w roślinie mogą wpływać na regulację wydzielania cytokin uczestniczących m.in. w rozwój komórek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej, a także uczestniczyć w przekazywaniu sygnałów między komórkami3.
• Badanie w grupie ok. 150 osób wykazało, że 3-miesięczna suplementacja sproszkowanym czosnkiem w ilości 180 mg/dobę wpłynęła na skrócenie okresu gorszego samopoczucia, w czasie narażenia odporności na czynniki zewnętrzne o 3,5 dnia w porównaniu z osobami nie suplementującymi czosnku4.
• Analiza 29 badań naukowych wykazała, że suplementacja sproszkowanym czosnkiem w ilości 600-900 mg/dobę, wpłynęła na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi (o ok. 7 mg/dl) oraz trójglicerydów (o ok. 10mg/dl) w porównaniu z grupą placebo5.
• Związki aktywne zawarte naturalnie w czosnku wykazują działanie przeciwutleniające. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, czosnek pozwala na zwiększenie zdolności antyoksydacyjnych organizmu. Składniki te uczestniczą m.in. w hamowaniu peroksydacji lipidów, w tym utleniania cholesterolu frakcji LDL6.
• Analiza badań z udziałem ponad 700 osób wykazała istotny wpływ suplementacji czosnkiem w ilości 300-1500 mg/dobę na gospodarkę węglowodanową, czego wynikiem było zmniejszenie we krwi poziomu glukozy na czczo oraz hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Czosnek przy odpowiedniej ilości może zatem wpływać na równowagę poziomu glukozy we krwi7.
• Badanie in vitro wykazało, że związki zawarte w czosnku mogą brać udział w procesach regulujących wzrost stężenia tlenku azotu (NO), który wpływa m.in. na rozszerzenie naczyń krwionośnych8. Im szersze światło naczyń krwionośnych, tym mniejszy opór i mniejsze ciśnienie krwi.
• Analiza 20 badań wykazała, że 8-24 tygodniowa suplementacja sproszkowanego czosnku w ilości 600-900 mg/dobę, wpłynęła na niewielką redukcję skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi4.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Czosnek wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.
• Czosnek pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu oddechowego.
• Czosnek może przyczynić się do zachowania równowagi mikrobiologicznej w jelitach.
• Czosnek zawiera przeciwutleniacze, pozwala zwiększyć zdolności antyoksydacyjne organizmu.
• Czosnek pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i homocysteiny we krwi, pomaga w utrzymaniu zdrowego serca.