cart 0

Brak produktów w koszyku.

Fitosterole Kompleks

Obniżaj poziom cholesterolu we krwi dzięki odpowiednim sterolom roślinnym.

144.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Produkt Solgara jest źródłem fitosteroli roślinnych. Fitosterole (zwane również sterolami roślinnymi) budową przypominają cholesterol, który stanowi składnik strukturalny naszych błon komórkowych. Fitosterole odgrywają podobną rolę w błonach komórkowych roślin.

    Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go. Produkt nie jest przeznaczony dla osób, które nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Należy unikać spożycia dodatku steroli roślinnych w ilościach większych niż 3 g na dobę.

  • Składniki

    Składniki aktywne w zalecanej dziennej porcji do spożycia (4 kapsułki):

    Kompleks fitosterolowy (sterole roślinne) – 2000 mg

    w tym:
    estry steroli roślinnych(w tym: beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol) – 1800 mg

    Składniki:

    kompleks fitosterolowy (z soi) [w tym: estry steroli roślinnych (46%) (w tym: beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol)], otoczka kapsułki [żelatyna wołowa, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol roślinny (z oleju z ziaren palmowych i oleju kokosowego))]; olej z krokosza barwierskiego, barwnik (karmel).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 2 kapsułki dwa razy dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. W celu zachowania świeżości i potencji produkt należy przechowywać w temperaturze 15°-30° C, w miejscu suchym, ciemnym i w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Środek spożywczy przeznaczony jest wyłącznie dla osób, które chcą obniżyć swoje stężenie cholesterolu we krwi. Środek spożywczy może nie być odpowiedni w żywieniu dzieci w wieku poniżej 5 lat, dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią. Osoby zażywające leki lub chore powinny przez użyciem skonsultować się z lekarzem. Pacjenci zażywający leki na obniżenie stężenia cholesterolu powinni spożywać produkt wyłącznie pod
    kontrolą lekarza.

    Środek spożywczy należy stosować w ramach zrównoważonej i różnorodnej diety, obejmującej regularne spożywanie owoców i warzyw w celu utrzymania
    poziomów karotenoidów. Należy unikać spożycia dodatku steroli roślinnych w ilościach większych niż 3g na dobę.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chciałaby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów

    aromatów

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Fitosterole to składniki błon komórkowych roślin, z których najpowszechniej występującymi są beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol1.

    • Bogatym źródłem fitosteroli są oleje roślinne, w szczególności olej kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, sojowy i słonecznikowy, a także nasiona roślin strączkowych w tym soi, orzechy, migdały, otręby ryżowe i
    kiełki pszenicy1,2,3.

    • Swoją budową fitosterole przypominają cholesterol, dzięki czemu mogą konkurować z nim o wbudowywanie się w micele tworzone w jelicie cienkim. Cholesterol niezwiązany w micelach, nie może być wchłonięty i jest wydalany z organizmu3,4. Przekłada się to na zmniejszenie jego poziomu we krwi. Same fitosterole są wchłaniane do krwiobiegu w niewielkim stopniu (0,4-3,5%), mimo że ich cząsteczki są mniejsze niż cząsteczki cholesterolu5.

    • Zgodnie z tym mechanizmem, sterole roślinne powinny być spożywane razem z posiłkami zawierającymi cholesterol (m.in. z mięsem, jajkami, produktami mlecznymi) aby blokować wchłanianie cholesterolu najbardziej efektywnie6.

    • Spożycie fitosteroli z tradycyjną dietą kształtuje się na poziomie 200‑450 mg/dobę, co jest ilością zbyt małą dla skutecznej redukcji poziomu cholesterolu we krwi4.

    • Metaanaliza badań wykazała, że porcja 2-2,5 g steroli roślinnych spożywana codziennie przez 3-8 tygodni wpłynęła na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL o ok. 10%7.

    • Fitosterole spożywane często w większej ilości, mogą wpłynąć na mniejsze wchłanianie niektórych związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w szczególności beta-karotenu7,8. Należy więc zadbać o jednoczesne stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce, dostarczającej odpowiedniej ilości karotenoidów.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go.

  • Charakterystyka

    • llość fitosteroli (2 g) w porcji dziennej o udowodnionej skuteczności7.
    • Kilka rodzajów fitosteroli pozyskiwanych z nasion soi – beta‑sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol.

  • Bibliografia

    1. Post. Fitoter. 2011; 1:48-51.
    2. Probl. Nauk Biol. 2007; 56(1-2):107-114.
    3. Chor. Serca Naczyń 2014; 11(4):225–229.
    4. Curr. Pharm. Des. 2017; 23(34):5077–5085.
    5. Bromat. Chem. Toksykol. 2009; 1:1-9.
    6. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2007; 58(1):47-51.
    7. Mayo Clin. Proc. 2003; 78:965-978.
    8. Atherosclerosis 1999; 145(2):279-285.