BADANIA NAUKOWE
• Postać naturalnych trójglicerydów z oleju z ryb charakteryzuje się jedną z najwyższych biodostępności spośród różnych form DHA i EPA1.
• DHA i EPA może powstawać w organizmie w wyniku przemiany kwasu alfa-linolenowego (ALA) dostarczonego z dietą, jednak jest to proces nieefektywny (przemiana w EPA wynosi ok. 8-12%, a w DHA ok. 1%)2.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca, przy dziennym spożyciu 250 mg EPA i DHA.
• Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu, przy dziennym spożyciu 250 mg DHA.
• Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia, przy dziennym spożyciu 250 mg DHA.