cart 0

Brak produktów w koszyku.

Błonnik

Mieszanina rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych błonników.

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Każda kapsułka to bogactwo naturalnych sproszkowanych błonników. Taka postać pozwala na zażywanie preparatu w dowolny sposób. Kapsuł­ki można połykać lub rozpuszczać w kefirze, jogurcie lub w szklance do­wolnego płynu. Zawartość kapsułki można nawet dosypać do sałatki lub surówki, traktując jako dodatkową porcję błonnika. Ta zaleta jest niezwy­kle cenna dla osób mających problemy z połykaniem kapsułek czy tabletek.

    W zestawie błonników w produkcie firmy Solgar 40% całej mieszaniny stanowi błonnik nie­rozpuszczalny w wodzie (mielone nasiona lnu i łuski babki płesznik), nato­miast 60% to błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyna z jabłek, pektyna z grejpfruta, otręby owsiane).

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2, 3, 4, 5 lub 6 kapsułek) zawiera:

    Formuła wielobłonnikowa – 1000 mg/1500 mg/2000 mg/2500 mg/3000 mg

    w tym::

    Sproszkowane błonniki rozpuszczalne:
    Błonnik z otrębów owsianych (zawiera gluten) – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
    Pektyna jabłkowa – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
    Pektyna grejpfrutowa – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

    Sproszkowane błonniki nierozpuszczalne:
    Błonnik ze zmielonego siemienia lnianego – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg
    Błonnik z łusek babki płesznik – 200 mg/300 mg/400 mg/500 mg/600 mg

    Składniki:

    formuła wielobłonnikowa zawiera: sproszkowane błonniki rozpuszczalne: błonnik z otrębów owsianych, pektyna jabłkowa, pektyna grejpfrutowa; sproszkowane błonniki nierozpuszczalne: błonnik ze zmielonego siemienia lnianego, błonnik z łusek babki płesznik; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, (roślinne) kwasy tłuszczowe.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 6 kapsułek dziennie lub według wskazań lekarza. Porcję tę należy podzielić tak, aby produkt przyjmowany był w ciągu całego dnia. Popić każdorazowo szklanką płynu.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które szukają wsparcia pracy układu pokarmowego;
    • Dla osób, które chcą uzupełnić codzienną dietę w dodatkową porcję błonnika.

  • Nie zawiera
    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Błonnik to mieszanina substancji polisacharydowych (wielocukrów takich jak celuloza, pektyny, gumy), które naturalnie występują w produktach spożywczych, ale nie są trawione ani wchłaniane w jelicie człowieka1.

    • Błonniki mogą być:
    – rozpuszczalne – rozpuszczają się w wodzie tworząc kleistą zawiesinę. Niektóre z nich podlegają fermentacji w jelicie przez mikroflorę jelitową, z wytworzeniem gazów i różnych produktów pośrednich, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Rezultaty badań przeprowadzanych głównie na modelach laboratoryjnych wskazują, że kwasy te mogą brać udział w regulacji apetytu oraz homeostazy energetycznej organizmu2,
    – nierozpuszczalne – nie rozpuszczają się w wodzie. Dzięki temu wypełniają światło jelita, pobudzając ruchy perystaltyczne, co przyspiesza przesuwanie treści pokarmowej3.

    • Błonniki dzielone są także ze względu na pochodzenie4:
    – błonnik endogenny (błonnik pokarmowy) – błonnik, który znajduje się naturalnie w spożywanej żywności,
    – błonnik funkcjonalny – błonnik, który został wyekstrahowany z żywności lub zsyntetyzowany i jest dodawany do produkowanej żywności albo stosowany oddzielnie np. w suplementach diety.

    • Metaanaliza badań, w których porównywane były grupy osób spożywających różne rodzaje błonnika (w ilościach od 2,5 g do 14 g dziennie) bądź placebo wykazała, że w grupach, w których dieta była uzupełniona w błonnik występowała zwiększona częstotliwość wypróżniania w tygodniu, co przekładało się na komfort trawienny odczuwany przez osoby biorące udział w badaniu5.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Błonnik owsiany przyczynia się do zwiększenia masy kału.

  • Charakterystyka

    • Mieszanina rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych roślinnych błonników1,3.
    • Wysoka zawartość błonnika (3 g) w porcji dziennej (6 kapsułek).
    • Wygodny sposób przyjmowania suplementu – zawartość kapsułki można rozpuścić w kefirze, jogurcie, szklance płynu, wsypać do sałatki lub surówki.

  • Bibliografia

    1. Codex Alimentarius 2008; str. 46.
    2. Int. J. Obes. 2015; 39:1331-1338.
    3. J. Acad. Nutr. Diet. 2017; 117(2):251-264.
    4. Am. Soc. Nutr. Adv. Nutr. 2011; 2(2):151-152.
    5. World J. Gastroenterol. 2012; 18(48):7378-7383.