Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
cart 0

Brak produktów w koszyku.

L-glutamina 500 mg

Wolna postać, to szybkie wchłanianie.

74.99 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Glutamina to jeden z najliczniej występujących aminokwasów w ciele człowieka.

    FUNKCJONOWANIE MÓZGU
    L-glutamina pokonuje barierę krew-mózg. W mózgu jest przekształcana w dwa ważne związki, biorące udział w jego funkcjonowaniu: kwas gamma-aminomasłowy (GABA, ang. Gamma Amino Butyric Acid), pełniący rolę neuroprzekaźnika inhibitorowego (hamującego), oraz kwas glutaminowy, który jest z kolei neuroprzekaźnikiem pobudzającym1.

    WSPARCIE JELIT
    Glutamina jest ważnym składnikiem tkanki łącznej układu jelitowego. Jest ważnym źródłem energii dla komórek jelita cienkiego (enterocytów)3.

    BUDOWA MIĘŚNI
    Glutamina jest najliczniejszym aminokwasem w mięśniach szkieletowych ludzi. Przeciążenie mięśni, na przykład podczas intensywnych ćwiczeń, skutkuje wzrostem zapotrzebowania na tę substancję odżywczą9.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    L-glutamina (w wolnej postaci) – 500 mg

     

    Składniki:

    L-glutamina (w wolnej postaci), otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza), substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), substancje przeciwzbrylające (sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych), (roślinne) kwasy tłuszczowe.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, z wodą lub sokiem, pomiędzy posiłkami lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które potrzebują wsparcia pracy mózgu;
    • Dla osób, które intensywnie ćwiczą i chcą uzupełnić dietę w glutaminę.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Glutamina (Gln) jest aminokwasem niezbędnym do metabolizmu i funkcjonowania mózgu1. Glutamina pochodząca z astrocytów (komórek glejowych) jest prekursorem dwóch neuroprzekaźników: glutaminianu (Glu), czyli neuroprzekaźnika pobudzającego i kwasu gamma-aminomasłowego (GABA), który jest neuroprzekaźnikiem hamującym.

    • Kiedy glutamina jest uwalniana z astrocytów (komórek glejowych) do synapsy, zostaje wychwytywana przez określone transportery do neuronów i może zostać przekształcona w glutaminian przez glutaminazę aktywowaną fosforanem2. Ciąg tych procesów określany jest cyklem glutaminianowo – glutaminowym, który jest konieczny m.in. do zapewnienia precyzyjnej sygnalizacji neuronowej.

    • L-glutamina to aminokwas występujący w wysokim stężeniu w mięśniach szkieletowych, płucach, wątrobie, mózgu i tkance żołądka w organizmie człowieka3. W mięśniach szkieletowych znajdują się największe ilości glutaminy (60% całkowitego zapasu tego aminokwasu) i to z nich odbywa się transport glutaminy do innych tkanek w organizmie.

    • L-glutamina zawiera dwie grupy amoniaku – jedną pochodzącą ze swojego prekursora (czyli glutaminianu), a drugą z wolnego amoniaku we krwi3. Jedną z ról glutaminy jest udział w obiegu azotu w organizmie – może działać jako bufor, przyjmując, a następnie uwalniając go w razie zapotrzebowania organizmu na azot.

    • Enterocyty, czyli komórki absorpcyjne znajdujące się w nabłonku jelitowym, wykorzystują glutaminę jako główne paliwo metaboliczne3. Enterocyty warunkują najistotniejsze funkcje jelita cienkiego: uczestniczą w końcowym procesie trawienia składników odżywczych oraz wchłaniania strawionych pokarmów4.

    • Glutamina jest postrzegana jako potencjalne wsparcie komórek układu odpornościowego, w szczególności limfocytów i makrofagów5. Poziom glutaminy w osoczu zwykle spada po długotrwałych i forsownych ćwiczeniach, co może spowodować osłabienie organizmu np. u sportowców wytrzymałościowych. Po przeprowadzonym badaniu6 w grupie biegaczy i wioślarzy stwierdzono, że glutamina spożywana w odpowiednich ilościach może wpłynąć na zmniejszenie możliwości pojawienia się konsekwencji wywołanych wysiłkiem sportowym.

    • Glutamina może pełnić wiele interesujących funkcji w odniesieniu do sportowców, jak m.in. zmniejszanie zmęczenia (wpływając na markery zmęczenia i wydajność w kontekście ćwiczeń fizycznych), udział w produkcji energii, namnażaniu komórek, glikogenezie, utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej7, wydzielanie hormonu wzrostu, tworzenie kolagenu i wydalanie kwasów nerkowych8.

  • Charakterystyka

    • L-glutamina jest pozyskiwana w procesie fermentacji bakteryjnej glukozy pochodzącej z kukurydzy.
    • W mózgu L-glutamina jest przekształcana w dwa neuroprzekaźniki: kwas gamma-aminomasłowy (GABA) oraz kwas glutaminowy1.
    • L-glutamina to jeden z aminokwasów występujących w organizmie człowieka przede wszystkim w mięśniach szkieletowych3.

  • Bibliografia

    1. J. In. Biochem. 2004; 98(6):951–958.
    2. Adv. Neurobiol. 2016; 13:43-58.
    3. Alt. Med. Rev. 2001; 4(6):406-410.
    4. Encyklopedia PWN, hasło: enterocyty.
    5. J. Nutr. 2008; 138(10):2045S-2049S.
    6. Eur. J Appl. Physiol. Occup. Physiol. 1996; 73:488-490.
    7. Nutrients 2019; 11(4):863.
    8. J. Int. Soc. Sports Nutr. 2006; 3(1):42-50
    9. Nutrients 2018; 10(11):1564.