cart 0

Brak produktów w koszyku.

L-arginina 500 mg

Wolna postać, to szybkie wchłanianie.

67.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Preparat zawiera 500 mg L-argininy w postaci wolnej. L-arginina należy do grupy składników pokarmowych zwanych aminokwasami. To właśnie z aminokwasów organizm ludzki buduje wszystkie niezbędne mu białka. Aminokwasy dzielimy na egzogenne, które muszą być dostarczone z pożywienia oraz endogenne, które mogą być dostarczane z pożywienia ale organizm potrafi wytworzyć je także sam, z innych składników diety. L-arginina w postaci wolnej nie wymaga trawienia przez organizm i dlatego jest bezpośrednio wchłaniana do krwioobiegu.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka):

    L-arginina (w wolnej postaci) – 500 mg

    Składniki:

    Substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Przechowywać w suchym i nie nasłonecznionym miejscu, z dala od źródeł ciepła i wilgoci, w temperaturze pokojowej. Preparat należy przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chcę uzupełnić dietę w argininę;
    • Dla osób aktywnych fizycznie.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Arginina to aminokwas białkowy, który bierze udział w przemianach cyklu mocznikowego, uczestnicząc w eliminacji nadmiaru azotu z aminokwasów w postaci mocznika1.

    • Arginina pochodząca z białek roślinnych jest w większym stopniu przyswajalna przez organizm człowieka niż ze źródeł zwierzęcych. Ma to związek z wyższym stosunkiem w produktach roślinnych argininy do lizyny — aminokwasu konkurencyjnego w procesie wchłaniania1.

    • Arginina jest również prekursorem tlenku azotu, pełniącego rolę m.in. w funkcjonowaniu układu krążenia2. Tlenek azotu wpływa przede wszystkim na rozszerzenie naczyń krwionośnych w całym organizmie, co usprawnia przepływ krwi a wraz z nią tlenu1. Lepsze natlenienie komórek przekłada się na sprawniejsze funkcjonowanie mitochondriów. W nich bowiem, w obecności tlenu, wytwarzana jest energia, która może być wykorzystywana np. do pracy mięśni (skurczu i rozkurczu).

    • Arginina bierze także udział w syntezie kreatyny. Około 90% kreatyny w organizmie znajduje się w mięśniach szkieletowych, przy czym 2/3 tej puli stanowi fosfokreatyna, która jest najważniejszym źródłem energii w początkowej fazie wysiłku fizycznego i jedynym, które umożliwia resyntezę ATP3.

    • Zaobserwowano, że 15-dniowe spożycie 3 g argininy w grupie 12 ochotników, w trakcie testów wyprostu i zgięcia stawu kolanowego na dynamometrze izokinetycznym, pozwoliła na znaczne obniżenie poziomu indeksu zmęczenia mięśni4.

  • Charakterystyka

    • L-arginina w produkcie występuje w wolnej postaci, dzięki czemu nie wymaga trawienia przez organizm i jest
    bezpośrednio wchłaniana do krwioobiegu.
    • L-arginina w produkcie pozyskiwana jest w procesie bakteryjnej fermentacji glukozy pochodzącej z kukurydzy.
    • Wygodny sposób użycia – 1 kapsułka dziennie.

  • Bibliografia

    1. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2012; 3(2):50-53.
    2. Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy 2019; 1(30):163-171.
    3. Zeszyty Naukowe Wielkopolskiej Wyższej Szkoły Turystyki i Zarządzania w Poznaniu 2011; 6:101–110.
    4. Isokinetics and Exercise Science 2002; 10(3):153-158